5 تمرین یوگا برای ایجاد تعادل ذهن و بدن

  0
 13644

هنگامی‌که مردم واژۀ «یوگا» را می‌شنوند، حرکات فیزیکی یا همان آساناهای یوگا که دربرگیرندۀ منافع بسیاری همچون انعطاف بدن و ایجاد قدرت و تعادل است در ذهنشان نقش می‌بندد. حتی اگر چنین تصور نماییم که مزایای یوگا صرفاً محدود به ایجاد تناسب فیزیکی می‌باشد، باز هم از ارزش تمرینات آن کاسته نمی‌شود و انجام یوگا توصیه می‌گردد، ولی واقعیت آن است که یوگا چیزی بسیار فراتر از تمرینات بدنی است. یوگا موجب تجربۀ احساساتی خوشایند و اتصال به خود واقعی و جوهرۀ حقیقی‌مان می‌گردد.
یوگا سنت خرد و فرزانگی با قدمتی 5000 ساله است که یاری‌مان می‌دهد از قیدوبندهای ذهن و روان رهایی یافته، از ترس به سمت عشق و از کثرت به سمت وحدت و یگانگی گام برداریم. یوگا در ذات و جوهرۀ خویش به معنای وحدت، یکپارچگی و وحدت بین جسم، ذهن و روح، اتحاد بین نفس با روح هستی و وحدت و یکپارچگی بین امور دنیایی و امور الهی است.
هدف از تمرینات آگاهانه محور یوگا همچون «هفت قانون معنوی یوگا»، ایجاد اتحاد و تعادل در تمام لایه‌های زندگی‌مان می‌باشد؛ به‌گونه‌ای که بدن، ذهن، قلب، عقل و روح در هارمونی و هماهنگی قرار گیرند. همچنان که به‌واسطۀ تمرینات یوگا آگاهی خود را توسعه می‌بخشیم، بیشتر قادر به درک فراوانی‌ای خواهیم بود که زندگی بر ما ارزانی داشته است.

باگذشت زمان، ما یوگا را زندگی خواهیم کرد، نه اینکه تنها ساعاتی از روز را به تمرین آن اختصاص دهیم. هنگامی‌که به شکل آگاهانه در مقابل فشارهای غیرقابل‌اجتناب زندگی واکنش نشان می‌دهیم، تأثیر آن‌ها بر ما کمرنگ‌تر خواهد شد. همچنان که توازن و هماهنگی‌مان بیشتر می‌شود، تعاملاتمان با مردم و موقعیت‌ها عمیق‌تر و آرام‌تر می‌گردند. در مواجهه با موقعیت‌های مختلف زندگی اعم از یک ملاقات تصادفی با یک فرد در خیابان، صحبت با فرزندانمان یا خانواده به دنبال ایجاد اتحاد و هماهنگی می‌باشیم. هنگامی‌که دنیای درونمان شروع به تغییر نماید، انعکاس نگرش جدیدمان در دنیای بیرون نیز متجلی شده و آن را نیز دگرگون خواهد کرد.
به‌منظور پرورش آگاهی در زندگی با کمک یوگا، در ادامه به ارائه چند پیشنهاد می‌پردازیم.


برای ایجاد تعادل ذهن و بدن یوگا را وارد زندگی روزانۀ خود کنید

یک برنامۀ منظم روزانه برای خود تنظیم نمایید. به خاطر داشته باشید که تمرین روزانه به مدت 10 تا 20 دقیقه، مؤثرتر و کارآمدتر از انجام تمرینات بسیار طولانی‌تر به مدت یک یا دو روز در هفته می‌باشد. چنانچه تاکنون به تمرینات یوگا نپرداخته و آن را تجربه نکرده‌اید، سبک‌های متنوع و معلمان متفاوت را تجربه نمایید تا قادر باشید سبکی را برگزینید که پاسخگوی نیازهای منحصربه‌فردتان باشد. چنانچه در خانه به انجام تمرین می‌پردازید، مکانی مقدس را برای خود انتخاب نمایید و زمانی به انجام تمرینات یوگا بپردازید که قادر باشید تمرینات را به‌طور پیوسته انجام دهید و بین آن‌ها وقفه ایجاد نگردد. تلفن خود را خاموش کرده و تمرین خود را شروع کنید. بر روی دم و بازدم در هر عمل تنفسی متمرکز شوید. می‌توانید از اصول «هفت قانون طلایی یوگا» بهره جویید.

یوگا را وارد زندگی روزانۀ خود کنید


ایجاد تعادل ذهن و بدن  با انجام مراقبه

مراقبه و یوگا دو تمرین مکمل هستند که هر دو یک هدف را دنبال می‌کنند: تجربۀ اتحاد بدن، ذهن و روح. مراقبه یاری‌مان می‌سازد از زیر بار افکار ناآرام و مشوش به آرامش توأم با آگاهی ناب دست‌یابیم. همین حالا می‌توانید به انجام مراقبه با بستن چشم‌هایتان و ناظر بودن به جریان ورود و خروج هوا در تنفستان برای چند دقیقه بپردازید. اگر افکار در ذهنتان پدیدار شدند، شاهد بر خروج آن‌ها از ذهن گشته و توجه خود را معطوف به تنفس‌هایتان نمایید. یکی از اصول مهم در مراقبه که لازم است همیشه به خاطر داشته باشید، این است که شما قصد خلاصی از افکار را ندارید؛ بلکه تنها آگاه به آن‌ها می‌شوید، درحالی‌که به آن‌ها اجازه می‌دهید که از فضای ذهن خارج‌شده تا به مقر آرامش بخشی که در ورای این افکار قرار دارد، دست‌یابید. با خود مهربان باشید و تمرین مراقبۀ خود را مورد قضاوت قرار ندهید. روزانه چند دقیقه را به مراقبه اختصاص دهید و به‌تدریج این زمان را بیشتر کنید.

به انجام مراقبه بپردازید


عدم قضاوت را تمرین کنید تا بین بدن و ذهن خود تعادل ایجاد نمایید

در شروع هرروز به خود بگویید «امروز هیچ‌چیز را مورد قضاوت قرار نخواهم داد». در طول روز هر زمان که خود را در حال قضاوت یافتید، جملۀ مذکور را به خود یادآور شوید. قضاوت نشأت‌گرفته از نیازهای نفس (Ego) است و پایۀ آن ترس می‌باشد. جوهرۀ حقیقی‌مان مبرا از این مسائل است؛ چراکه همگی روح‌های یکسانی هستیم که در جسم‌ها و پوشش‌های متفاوت قرارگرفته، زیرا که روح همگی ما از یک حقیقت نشأت‌گرفته است.

برای ایجاد تعادل ذهن و بدن عدم قضاوت را تمرین کنید

جویای مهربانی و شفقت در هنگام رانندگی باشید

رانندگی تمرین مناسبی جهت آگاهی از خود می‌باشد و زمانی ایده‌آل جهت تمرین و پرورش حفظ متانت و آرامش است. قبل از شروع رانندگی، کشش مناسبی در تمام جهات به بدن خود وارد کرده و برای داشتن سفری پر از صلح و آرامش نیت کنید. در حین رانندگی از اعمال زور جهت چرخاندن فرمان خودداری کنید. به‌منظور رهاسازی فک، زبان خود را در نقطه‌ای در سقف دهان، ‌بین دو دندان جلویی بالا قرار دهید. گوش‌به‌زنگ مواقعی باشید که می‌تواند زمینه‌ساز بروز تنش و عدم حفظ آرامشتان باشد؛ همچون زمان ترافیک آهسته و یا هنگامی‌که فردی از شما به شکل غیر صحیح سبقت می‌گیرد. در هنگام بروز چنین موقعیت‌هایی آگاه باشید که آیا قادرید توجه خود را بر روی تنفس‌هایتان متمرکز ساخته و آگاهی را در قلبتان حفظ نمایید، بدون اینکه در دل در مورد راننده‌ای که در آن ماشین است، قضاوت کرده و آن را دیوانه بنامید. یوگی‌های رشد یافته، قادرند احساس عشق و مهربانی را به دیگر رانندگان نیز ساطع کنند. می‌توانید همچون من با خود زمزمه کنید: «این‌ها نیز چون من جویای شادی، شعف و آرامش می‌باشند».

برای ایجاد تعادل ذهن و بدن شاهد آگاهی خود باشید

سرتاسر روز شاهد و ناظر بودن بر آگاهی از خود را تمرین کنید. توجه خود را به ناظر آرامی که در روحتان سکنی گزیده، معطوف نمایید و زمانی را به صمیمانه گفتگو کردن با خرد نهفته در تمام موجودات زنده اختصاص دهید. به صدای امواج اقیانوس گوش فرا دهید، نظاره‌گر لبخند بر چهرۀ فردی باشید که عاشقش هستید یا به تماشای طلوع زیبای خورشید بنشینید. پس‌ازآنکه صلح و آرامش، درونتان سکنی گزید، خوشی، مسرت و تکریم را در تمام جلوه‌های هستی تجربه خواهید کرد.
به هر دلیلی به انجام تمرینات یوگا می‌پردازید، موجه و قابل‌قبول است. افزایش توازن بین ذهن و بدن و کاهش استرس، دو هدف غایی یوگا به‌منظور بیدارسازی معنویت می‌باشند. این هدیۀ بزرگ و گران‌قدری است که یوگا به ارمغان می‌آورد و ما را در تمام سطوح وجود پرورش می‌دهد و ناخواسته به ایجاد مسرت بیشتر در تمام جوانب زندگی مشارکت می‌نماید. یوگا یاری‌مان می‌دهد تا موهبت‌هایی را کشف کنیم که از زمان کودکی در وجودمان به ودیعه گذاشته‌شده و تاکنون به آن‌ها دست نیافته‌ایم؛ موهبت‌هایی همچون آرامش، توازن، خنده و عشق.

برای ایجاد تعادل ذهن و بدن شاهد آگاهی خود باشید

 درباره نویسنده:

دیپاک چوپرا
دیپاک چوپرا (Deepak Chopra)، پزشک، عضو کالج پزشکان آمریکا، بنیان‌گذار سازمان چوپرا و کمک بنیان‌گذار مرکز تندرستی چوپرا، پیشگام مشهور در طب کل‌گرا و دگرگونی فردی، همچنین پزشک داخلی دارای مجوز، متخصص غدد مترشحۀ داخلی و متابولیسم می‌باشد. او عضو کالج پزشکان آمریکا، عضو انجمن پزشکان غدد و نیز پروفسور دانشگاه کالیفرنیا می‌باشد. ایشان، نویسندۀ بیش از 80 کتاب است که به بیش از 43 زبان ترجمه‌شده‌اند و بسیاری از آن‌ها جزء پرفروش‌ترین‌ها در نیویورک‌تایمز بوده‌اند. ظرف سه سال گذشته، دکتر چوپرا به‌عنوان یکی از صد فرد تأثیرگذار درزمینۀ سلامتی مردم معرفی‌شده است.

برگردان: راضیه افخمی

منبع: chopra

اشتراک :
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
امتیاز:
captcha