آيا اعتياد به شكلات حقيقت دارد؟

  0
 7514

آيا اعتياد به شكلات حقيقت دارد؟
نوشته ي : Jane Collingwood
ترجمه ي : شكوفه شنوا فلاح
دو دقيقه بخوانيد 
ويار شكلات در بين افراد بسيار رايج است . اما آيا واقعا امكان دارد به شكلات معتاد شويم ؟ آيا مي توان اشتياق عجيب و غريب و غير قابل كنترل به شكلات خوردن را جزء يكي از انواع اعتياد به شمار آورد ؟
بهتر است بدانيم كه معمولا اشتياق ما نسبت به غذاها بر اساس محرك هاي خارجي و احساسات دروني خودمان است . و كمتر به علت گرسنگي واقعي دست به غذا مي بريم . مثلا وقتي خسته ايم يا افسرده هستيم فورا شكلات مي خوريم زيرا خودكاوي و توجه به علت ها به ما احساس بدبختي ميدهد . 
زنان بيشتر از مردان به شكلات تمايل نشان مي دهند و حتي به زبان مي آورند كه به شكلات وابسته هستند . وابستگان به شكلات آن را يك شكلي از عادت مي دانند كه به آنها احساس خوب يا سرخوشي لحظه اي مي هد و حتي آن را جايگزين خوبي براي مصرف يك چيز ديگر مثل الكل ميكنند و راضي هم هستند . وقتي ما شيريني و غذاهاي خيلي چرب ميخوريم مثل شكلات سروتونين    ترشح مي شود و احساس سرخوشي به ما دست مي دهد . اين تا اندازه اي يعني اينكه اشتياق متداول به محرك احساسي مقطعي داريم  كه از علايم اعتياد است . در بسياري از زنان اين اشتياق در دوره ي عادت ماهيانه و به لحاظ تغييرات هورموني زياد مي شود . آخرين گزارشات در مجله ي دانش جديد در اين باره مي گويد : افراد مي توانند كاملا به شرك و چربي و غذاهاي فست فودي وابسته شوند . دكتر جان هابل  يك محقق از  دانشگاه پرينسيتون   در آزمايشي كشف كرده است كه موش هاي صحرايي كه به آنها شكر داده مي شود وقتي بدون شكر مي مانند مضطرب مي شوند ، دندان قروچه مي كنند و مي لرزند ، درست شبيه افرادي كه در حال ترك نيكوتين و مورفين هستند . دكتر هابل بر اين نظر است كه غذاهاي پر چرب باعث نشئگي مي شوند زيرا هورمون شيميايي كه باعث سرخوشي و لذت مي شود با خوردن اين غذاها در مغز فعال مي شود .اين نظريه با مطالعات و تحقيقات فراوان ديگري نيز تاييد شده است . 
شكلات حاوي چند عنصر فعال زيست شناختي ديگر است كه با عث ميشود تمام افرادي كه به آن وابستگي دارند احساسات رواني غير عادي مانند مصرف كنند گان مواد مخدر داشته باشند .   محققان دانشگاه تامپر  در فنلاد دريافتند كه وقتي افراد حرف شكلات را مي زنند ، مثلا وقتي كسي ميگويد من عاشق شكلات هستم بزاقي كه زبان او ترشح ميكن بيشرت از وقتي است كه در حال شكلات خوردن است  و در نتيجه اضطراب بيشتري بر فرد حاكم خواهد شد . همچنين محققان ميگويندك افرادي كه به شكلات وابستگي دارند خصوصياتي شبيه به افراد معتاد به مواد مخدر دارند . زيرا آنها اشتياق به شكلات نشان مي دهند ، مصرف آنها غير عادي است و حالتهاي رواني غير عادي هم دارند . اگر چه شباهتهايي بين وابستگي به شكلات و اعتياد به مواد مخدر وجود دارد ، محققان عموما بر اين باوراند اين يك اعتياد واقعي نيست . اما مجموعه اي از وي‍‍ژگي هاي حسي شكلات ، شيريني ،شكل و عطر همچنين مواد افزودني به اضافه نوسانات هورموني و رواني تا حد زيادي مي تواند آن را در گروه اعتياد جا دهد .  
از آنجا كه در شكلات عناصري است كه مي تواند باعث تغيير روحيه و حال رواني فرد شود به مرور باعث ميشود توجه فرد به مصرف غذاهاي مفيدي مثل كلم بروكلي و ديگر سبزيجات كم شود . 
شكلات دشمني شيرين و خوشمزه به شمار مي آيد كه بايد در مقابل آن مقاومت كرد .به نظر مي رسد تمابل به شكلات بيشتر يك پديده ي فرهنگي باشد . ناتواني در كنترل غذا خوردن شايد ريشه ي ژنتيكي داشته باشد يطوريكه امروزه به عنوان مشكلي بزرگ در سطح دنيا مطرح است و همه گير شده . تحقيقاتي كه در دانشگاه بايلور  توسط دكتر كن گودريك  انجام شده نشان ميدهد امروزه غذاها ما را انتخاب ميكنند . در حاليكه انسان بايد غذاي مورد نظرش را انتخاب كند. ما در تبليغات غوطه وريم ، هر روز تنقلات جذاب ترو غذاهاي پر كالري به ما پيشنهاد مي شود . و در عين حال موجي از وسواس فكري درباره لاغري به ما القاء مي شود. و اين همه فرهنگ ما را به سمت هر چه بيشتر مصرف كننده شدن سوق ميدهد و هدف نظام سرمايه داري همين است . استرس زندگي مدرن اغلب باعث مي شود افراد براي رسين به آرامش دست به غذا ببرند و به پرخوري عصبي دچار شوند ، سپس به فكر رژيم گرفتن و لاغري بيوفتند و دوباره مصرف كننده ي قرص هاي لاغري و ديگر محصولات ارائه شده ي مشابه آن شوند . 
چگونه وابستگي به شكلات را كم كنيم ؟

ادامه مقاله را می توانید در مجله شماره 83 مطالعه کنید

 

اشتراک :
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
امتیاز:
captcha